KEDVES OLVASÓINK!

Sok szeretettel köszöntjük olvasóinkat idei első számunkkal. Számunkra, a Cégérték szerkesztőinek és a Concorde MB Partners szakértőinek kiemelt fontossággal bír, hogy tehetségünk és lehetőségeink szerint a hazai tulajdonú közép- és nagyvállalatok továbbfejlődésén ügyködjünk. Ezért indítottuk azt a kezdeményezést, aminek keretében az MGYOSZ-szal és támogató partnerünkkel, a Raiffeisen Bankkal együttműködésben 2019. április 15-re, hétfőre a Duna Palotába Magyar vállalatok 2030 – túl a selejtezőn címmel konferenciát szervezünk, melyre minden olvasónkat szeretettel várjuk. És ezért is jelentkezünk ezzel a speciális Cégérték-számmal, melyben a hazai közép- és nagyvállalatok exporttevékenységét vesszük górcső alá azzal a nem titkolt céllal, hogy azok, amelyek ebben esetleg kevésbé előrehaladottak, tanulhassanak. Merthogy hisszük, hogy a közép- és nagyvállalataink akkor tudnak fenntarthatóan jó teljesítményt nyújtani, ha a nemzetközi porondon is sikeresen megmérettetnek.

Az idei első Cégértékben két jó példát mutatunk be; a nemzetközileg nagyon sikeres termékeladással rendelkező Diagon példáját és a Master Goods-ét, amelyek nem csak sikeresen exportálják termékeiket, de nemrégiben a tudás- és tőkeexportba is belevágtak; helyi partnereikkel Vietnámban létesítettek elsőként nagyipari agrárvonalat, majd pedig feldolgozóipari üzemet is. A CMBP nagyon drukkol a vállalkozásnak, mert távolság és kitettség tekintetében is úttörő a Bárány család kezdeményezése.

A két fő cikk mellett olvasóink találnak a számban egy elemzést arról, hogy a CMBP tapasztalatai szerint strukturálisan milyen módon szervezik a hazai vállalkozások exportjukat, illetve összefoglaló cikkben emelünk ki olyan vállalatokat, melyeket mi példaértékűnek tekintünk termék- és szolgáltatás-kiviteli tevékenységükben. A témát lezárva pedig bemutatjuk Üzbegisztánt, egy országot, amely a Szovjetunió felbomlása utáni húsz évben nagyon zárt maradt, de az utóbbi években kifejezetten kinyílt. Mi ezt az országot olyan területnek tartjuk, ahova akár jelentősebb tőke- és tudásexport is indulhatna tőlünk; az ország fejlődési pályája hasonló lehet majd ahhoz, amin Magyarország átment az utóbbi harminc évben. Tehát olyanok, akik itthon sikeresen vették a kanyarokat, és figyelték, hogy a külföldiek itthon mivel és hogyan próbálkoztak, akár sikeresen léphetnének be az ottani piacra. És ilyen törekvések már több iparágban is látszanak kibontakozni.

A Cégérték mostani száma tartalmaz egy specialitást is. Van benne egy könyvajánló; a CMBP ugyanis elindította könyvklubját, melynek keretében rendszeresen ajánl ügyfeleinek, olvasóinak és intézményi barátainak az üzleti életben hasznos olvasnivalót. Célunk, hogy ezeket a könyveket nem csak a Cégérték hasábjain, de zárt körben egy személyes beszélgetés keretében is bemu-tassuk. Az első ilyen alkalom már sikeresen lezajlott, köszönjük a közreműködőknek és a vendégeknek az aktív résztvételt. Reméljük, hasznosnak találják ezt a számot, és minél többükkel találkozhatunk majd személyesen a konferencián, melyre jelentkezésüket az rsvp@magyarvallalatok2030.hu e-mail címre várjuk.

Jó olvasást kívánunk!