SOK SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A CÉGÉRTÉK KEDVES OLVASÓIT KIADVÁNYUNK IDEI HARMADIK SZÁMÁVAL. A 2018-AS NYÁR ELŐTTI UTOLSÓ SZÁMUNKBAN NAGYOBB LÉLEGZETŰ TÉMÁVAL KÉSZÜLTÜNK: A CÉGÉRTÉK HASÁBJAIN AZ ÜZLETI BESZÉLGETÉSEKBEN MANAPSÁG MÉLTÁN OLYAN NÉPSZERŰ INNOVÁCIÓ KÉRDÉSKÖRÉT IGYEKSZÜNK FELDOLGOZNI. ELSŐRE EZ A TÉMA FÜGGETLENNEK TŰNHET A CÉGÉRTÉKELÉSTŐL ÉS A CÉGELADÁSOK TÉMAKÖRÉTŐL, A CÉGÉRTÉK HAGYOMÁNYOS TÉMÁITÓL.

Azt gondoljuk ugyanakkor, hogy második meggondolásra könnyű belátni, hogy egy vállalat innovációs, azaz megújulási képessége kifejezetten értékteremtő, azaz vállalati értéket növelő, míg ennek hiánya értékromboló tényező. Az ezzel kapcsolatos értékelés talán nem is az aktuális profitban, hanem a tranzakciós szorzóban testesül meg konkrét vállalatértékeléskor.

Az innováció témájának feldolgozásában támaszkodtunk egyrészt a széles hazai középvállalati elérésünkre és kapcsolatrendszerünkre, másrészt nemzetközi ismeretanyagunkra és a kérdésben született nemzetközi eredményekre is. Ennek keretében kérdőíves kutatást végeztünk olvasóink között, aminek a jelentős válaszadói kör miatt értelmezhető lett az eredménye. Ezúton is köszönjük azoknak, akik vették a fáradságot, hogy kitöltsék a kérdőívet. A kérdőív tanulságait közöljük lapunk hasábjain, valamint ezen eredmények összehasonlítását egy nemzetközi kutatással. Nemzetközi kitekintésként bemutatjuk egy jelentős gazdasági szervezet, a YPO hazai, innovációval foglalkozó konferenciájának fő mondanivalóit. A nemzetközi blokkot egy indiai gyógyszergyár innovációs törekvéseinek bemutatásával zárjuk; a gyár éppen most dolgozik hazai termelőkapacitásának kialakításán.

A téma hazai feldolgozásaként pedig egyrészt bemutatunk egy makrogazdasági megközelítést az innováció szükségességére a hazai középvállalati körben, másrészt három, általunk ismert nagyon innovatív céget mutatunk be: a Ratit, akik autóipari műanyagtermékekben innoválnak, az Aquacometet, akik kültéri medencéket és medencefedeleket gyártanak, európai piacvezetőként, illetve a Zip Technologiest, amely a csúcsminőségű sörfőző berendezések vezető innovátora.

Jogi partnerünk, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda az innovációkat érintő adókedvezmények hazai és nemzetközi változásaira és a bennük rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője pedig az automatizációs és innovációs beruházásokat támogató egyre bővülő forráslehetőségeket mutatja be az olvasó számára.

Jó olvasást és az innováció témájában sikeres elmélyedést kívánok! Amennyiben kedves olvasóinknak a témával és a felvetettekkel kapcsolatos kérdésük vagy megjegyzésük lenne, kérem, tegyék meg személyesen nekem!

Szendrői Gábor
partner
Concorde MB Partners
gabor.szendroi@cmbp.hu