a Concorde MB Partners, mint ahogy olvasóink ezt már tudhatják, 2013 júliusa óta a magyar tulajdonú és központú, de közép-kelet-európai és délkelet-ázsiai működéssel és kitekintéssel rendelkező befektetési társaság, az Oriens tulajdonában van.


A Concorde MB Partners-hez hasonlóan az Oriens maga is tagja egy felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó nemzetközi együttműködésnek, amely a nagy amerikai bank, a Wells Fargo köré épült. Az Oriens és a Concorde MB Partners vállalati pénzügyi tanácsadásért felelős partnere, Szendrői Gábor június elején a Wells Fargo M&A hálózat éves partnergyűlésén New Yorkban járt. A találkozó hasznos tapasztalatait foglalja össze ez a cikk.

Az eredetileg lakossági és vállalati bankolással foglalkozó Wells Fargo, amerikai nagybank, 2008 óta foglalkozik befektetési banki tevékenységgel. Ők is az akvizíció, nevezetesen a pénzügyi válság következtében megroggyant Wachovia felvásárlása kapcsán kezdtek ebbe a tevékenységbe. A Wells Fargo nemzetközi vizekre 2009-ben evezett, amikor megnyitotta londoni és hongkongi befektetési banki irodáját.

A bank a nemzetközi terjeszkedését atipikus módon folytatta; saját irodák nyitása helyett létrehozott egy helyi vállalati pénzügyi szolgáltatókból álló laza szövetséget, amelybe az Oriens is meghívást kapott, Közép- és Kelet-Európa (budapesti, varsói, prágai és szófiai), valamint Délkelet-Ázsia (szingapúri, Vietnamot is lefedő) képviseletére. A szövetségnek 35 tagja van – akik amellett, hogy főként a Wells Fargoval dolgoznak amerikai cégek helyi kiszolgálásán, egymással is együttműködnek cégfelvásárlási tanácsadásban. Így a Concorde MB Partners anyavállalatán keresztül egyes ügyekben nem csak az IMAP nemzetközi hálózatára, hanem a Wells Fargo körül kialakult nemzetközi szövetségre is tud támaszkodni.

A new yorki találkozó is megerősítette azt, amit a Cégérték mostani száma is fő témájául választott. Nevezetesen azt, hogy magyar cégek akkor tudnak általában amerikai cégek számára értelmezhető felvásárlási célpontokká válni, ha piaci konszolidáción keresztül jelentősen megnőnek. Minimum 30-50 millió eurós vállaltérték az, ami már értelmezhető amerikai cégek számára, mint potenciálisan szóba jöhető akvizíciós célpont. A találkozó során kiderült ugyanakkor, hogy egyes esetekben, főként európai hídfőállással rendelkező cégek és nagy növekedés előtt álló iparágak esetében (pl.: magánalapon szervezett oktatás) ennél az ideális méretnél alacsonyabb vállalat-értékű cégek is számításba jöhetnek amerikai felvásárlók számára. Ennek megfelelően a következő területeken folytattunk találkozókat közép- és kelet-európai felvásárlással aktívan foglalkozó amerikai vállalatokkal: gépipar, közlekedési eszközök gyártása, informatikai szolgáltatások, építőipari anyagok gyártása és oktatás.

Számunkra három tanulsága volt ennek a partnertalálkozónak. Egyrészt az, hogy érdemes hazai projektjeinkkel amerikai potenciális felvásárlókat a Wells Fargo-n keresztül, illetve nemzetközi érdeklődőket a Wells Fargo hálózatán keresztül is megszólítanunk. Másrészt bizonyos iparágakban érdemes kisebb cégeket is bemutatni amerikai partnerek számára. Harmadrészt pedig az, hogy hazai vállalatoknak érdemes az akvizíciókon keresztüli vállalatnövelésben gondolkodniuk, a saját cégeladási potenciáljuk növelésére, különösen akkor, amikor a környezet mind finanszírozás oldalon (növekedési hitelprogram), mind pedig elérhető célvállalatok tekintetében ilyen kedvező, mint a mostani.

Orbán Krisztián
ügyvezető
Concorde MB Partners
krisztian.orban@imap.hu
Szendrői Gábor
partner
Concorde MB Partners
gabor.szendroi@imap.hu