KIS NYITOTT GAZDASÁGKÉNT TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK HÍJÁN, SOK IMPORTRA SZORULVA, A MAGYAR GAZDASÁGBAN ALAPVETŐ FONTOSSÁGÚ A CÉGEK EXPORTKÉPESSÉGE. SZERENCSÉRE EBBEN NEM CSAK A HAZÁNKBAN MŰKÖDŐ NEMZETKÖZI TULAJDONÚ, DE SOK ESETBEN A HELYI KÖZÉPVÁLLALATOK IS JELESKEDNEK. CIKKÜNKBEN TÍZ OLYAN VÁLLALATOT EMELÜNK KI, MELYEK TELJES ÁRBEVÉTELÜKHÖZ KÉPEST ÓRIÁSI EXPORTHÁNYADOT ÉRNEK EL – AZAZ SZINTE CSAK ÉS KIZÁRÓLAG EXPORTRA DOLGOZNAK ÚGY, HOGY ENNEK ELLENÉRE ITTHON MŰKÖDNEK.

Az édességgyár minden egyes terméke a debreceni telephely 1200 négyzetmétert meghaladó gyárterületén készül. A Felföldi Édességgyártó Kft. innovatív termékeit – ízesített drazséval töltött szívószálakat, valamint muffin-, brownie- és cookies- alapokat –, egy nagyobb disztribútor (Unilever) is értékesíti világszerte. Termékeik nemcsak Európában (EU-n belüli az export 65%-a), hanem az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában és Dél-Koreában is elérhetőek.

A répcelaki Liss Kft. a világ öt szódapatrongyártójának egyike, 2001 májusa óta 100 százalékos magyar tulajdonban van. A cég elsősorban szén-dioxiddal töltött szóda- és habpatronokat, speciális patronokat, valamint szóda- és habszifonkészülékeket gyárt. Töltenek nitrogén-, argon- és dinitrogén-oxid gázzal is, ez utóbbiak az egészségügyben és az iparban használatosak. A cég termékeit belföldön és Európában, Észak-Amerikában, Közép-Amerikában, Dél- Amerikában, valamint Afrikában értékesítik. Az amerikai kontinensen a kiszolgálást a cég leányvállalata, a LISS America végzi.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szirmabesenyőn, a PVC műanyag termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Ongropack Kft. 2017-ben már 24 ezer tonna készterméket – PVC-ből készült háztartási fóliát, élelmiszeripari és gyógyszeripari csomagolóanyagot, valamint építőipari terméket gyártottak –, ennek több mint 90 százalékát exportálták, főleg uniós országokba.

Az Agrikon Kam Kft. kiskunmajsai gyára 1945 óta működik, az 1960-as évek óta foglalkozik fülkegyár-tással. Kombájn- és traktorfülkéken kívül különböző építőgépekhez gyárt fülkéket, éves szinten mintegy 25.000 egységet. Vevői nyugat- és közép-európai (pl. Claas, JLG, Zetor), valamint amerikai egyesült államokbeli gépgyárak. Az elmúlt évek beruházásai folytán az Agrikon a legmodernebb technológiákkal és gépekkel rendelkezik. Ezekkel, és a mintegy ötvenéves gyártási tapasztalattal és szakképzett dolgozóival az Agrikon Európa vezető fülkegyárai közé fejlődött. Ugyancsak ők gyártják a mintegy negyven országba exportált Teqball One asztalokat.

Az Accelsiors Kft. mára több mint 220 embert alkalmaz és négy kontinensen 17 irodát működtet. Tevékenysége a gyógyszergyárak megrendelésére végzett klinikai kutatásszervezés. Az Accelsiors leggyakoribb megrendelői amerikai gyógyszergyárak, innen jön a munkák 60 százaléka. Az európai partnerek a forgalom harminc százalékát adják, míg Kanadából és Dél-Koreából 5–5 százaléknyi megrendelés érkezik.

A Lighttech 900 alkalmazottat foglalkoztató dunakeszi üzeme a világ első számú szoláriumcső-gyártója, a föld napozólámpáinak fele náluk készül. A Sauska Krisztián által tulajdonolt csoport az USA-ban és Ázsiában LightSources, továbbá az USA-ban LDC Lighting, Voltarc neveken is értékesít fénycsövek mellett a vegyszermentes víz-és levegőtisztítás bakteriális sterilizálásához, csírátlanításához használt UVC germicidlámpákat.

A 3DHISTECH a digitális mikroszkópok fejlesztésében és gyártásában élenjáró, Európában piacvezető vállalat. Fejlesztéseikkel olyan orvostechnikai eszközöket bocsátanak a diagnosztika és a kutatások szolgálatába, amelyek egyedülálló módon teszik lehetővé a szövettani, genetikai eltérések megjelenítését, kiértékelését és archiválását. Molnár Béla mérnök kollégái segítségével alkotta meg a digitális tárgylemez szkenner prototípusát. A digitális szövettani laboratóriumért 2003-ban elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, és egy évvel később a Carl Zeiss-szel is szerződést kötött, amelynek értelmében a német optikai cég saját márkanév alatt értékesítette a termékeit. A szerződés lejárta után, 2009-től a cég egymaga építette fel a világszintűvé vált disztribúciós és szervizhálózatát.

Szintén a világpiacot célozza a 2002-ben, Andrew G. Vajna és Rabb Sándor Alex által alapított, több száz főt foglalkozató Digic Pictures, mely főleg 3D-s animációk, illetve CGI-jelenetek készítésével foglalkozik (dolgoztak a Terminátor 3: A gépek lázadása egyes jelenetein is). A magyar csapat az elmúlt években olyan népszerű videójátékokhoz készített videókat, mint az Assassin’s Creed-széria több epizódja, a The Witcher 3: The Wild Hunt, az Uncharted 4: A Thief’s End, a Kevin Spacey-t főellenségként felvonultató Call of Duty: Advanced Warfare vagy éppen a tavaly megjelent Call of Duty WWII.

A Lightware Kft. 1998-as megalapítása óta töretlenül fejlődik, folyamatosan nyereséget termel, s mára elérte a 170 fős létszámot, a több mint 4 milliárd forintos árbevételt, amihez évente 19 ezer termék előállítása szükséges. A cég termékei prémium minőségű és magas funkcionalitással rendelkező digitális videojel-szétosztó és -továbbító eszközök, melyek mérete a cigarettásdoboztól a kétméteres ruhásszekrényig terjed. A cég értékesítési hálózata a világ különböző országaiban jelen lévő disztribútori hálózat mellett már tíz saját márkanév alatt futó értékesítési irodával rendelkezik. Az évek során kiépítve a Lightware márkát mára a cég az AV (audiovizuális) piac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát, néhány nagy amerikai multinacionális céggel konkurálva.

A Chemaxon kémiai-informatikai szoftvereit a Life Science és egyéb R&D területeken működő ügyfeleik használják. Első irodájukat 2002-ben nyitották meg az USA-ban, 2009-ben megkötötték első üzletüket egy globális pharma céggel (GSK). Jelenleg négy irodán (Európa és USA) és kilenc exkluzív disztibútoron keresztül (Ázsia és Ausztrália, valamint Spanyolország) szolgálják ki ügyfeleiket.

Cikkünkben tíz vállalatot emeltünk ki, de szerencsére számos olyan magyar tulajdonú cég van, amelyeknek átlagos árbevétel-arányos exporthányada 90% felett volt 2016. és 2017. években, legalább 1 milliárd forintos árbevétel mellett, az exporthányad csökkenő sorrendjében:

OMIXON BIOCOMPUTING KFT. – ACCELSIORS KFT. – IMMEDEX EUROPE KFT. – MÉZ-VILÁG KFT.  – SCENIA KFT.  – NÉMETH-EUROTRANS KFT. – SEMILAB ZRT. – CHEMAXON KFT.  – EUROPTIK-ROHMANN KFT. – AKTEX BT. – JÁRMŰSZERELVÉNYT GYÁRTÓ ZRT. – 3DHISTECH KFT. – ÁR-TI FAMILIA SZOLGÁLTATÓ KFT. – ALBERTFALVI CÉRNÁZÓ KFT. – DIGIC PICTURES KFT. – MP WIDENTA KFT. – R&D MECHANIKA KFT. – LIGHTTECH KFT. – KOPPÁNY 2007 KFT. – KISS ÉS TÁRSA KFT. – VIDEOTON BATTERY TECHNOLOGIES KFT. – PNH KFT. – RATI KFT. – MARDEGAN LEGNO KFT. – LIGHTWARE KFT. – KREATÍV-FOGKLINIKA KFT. – UKRAILTRANS TRADE AND LOGISTIC KFT. –  TRÉLOG KFT. – MENING HUNGARY ZRT. – KOBELA TRANS KFT. – COMINNEX ZRT. – LINARTECH KFT. – CSABA-BERÉNYI KFT. – AGROTA-2L KFT. – HK-CERAM KFT. – KÖNIG KFT. – VÁMOSGÉP KFT. – CYCLOLAB KFT. – TECHNOCAR-MC-2003 KFT. – OWI ZALA BT. – DR. BATA ZRT. SÁGHEGY KFT. – VEGS KFT. – POLINVENT KFT. – DENSION ELEKTRONIKAI KFT. – MEDIAGNOST KFT. – FF FÉMFELDOLGOZÓ ZRT. – K9-SPORT KFT. – CSABACAST KFT. – MOTIM KFT. – BETONBAUER 2000 KFT. – LISS KFT. – SILVESTRIS & SZILAS KFT. – FÉMALK ZRT. – ALUFE FÉMSZERKEZETI KFT. – UNI-SYSTEM BAU KFT. – FELFÖLDI ÉDESSÉGGYÁRTÓ KFT. – AGRO LINE KFT. – KSH RUGÓGYÁR BT. – LAKICS GÉPGYÁRTÓ KFT. – INTERPLUS KFT. – TEKNO GROUP KFT. – EDELHOLZ KFT. – SZIMMETRIA KFT. – SIÓ-TRANS KFT. – KÁTA CNC KFT. –  GARTEN KFT. – V-SPED KFT. – LEMEZTECHNIKA KFT. – AGRIKON KAM KFT. – ONGROPACK KFT. – DGA KFT. – KECSKEMÉTI KONZERVGYÁRTÓ KFT. – VIDEOTON EAS KFT. – ACCENTURE INDUSTRIAL SOFTWARE SOLUTIONS KFT. – GSD PIG KFT. – RAMEXA ZRT. NIVO-VAS KFT. – INCONEX KFT. – MEDINOVITAS KFT. – THALESNANO ZRT. – GÉPFORG 2000 KFT. – SABINA ZRT. – VILATI ZRT.