Számos kérdőjel és aggály fogalmazódott meg az utóbbi időszakban már az idei költségvetés végszámait illetően is és lassan a kormányzati kommunikáció is afelé fordul, hogy a kedvezőtlen növekedési adatok miatt újra kell tervezni, nemcsak a kiadási, de a bevételi oldalt is. A kérdés, hogy milyen új adó bevezetésére lenne lehetőség, ha az ?egykulcsos? személyi jövedelemadó érinthetetlen, az ingatlanadó nem opció és az elektronikus útdíj bevezetése is csúszik. Adótörténeti érdekességeket szedtünk össze gondolatébresztő gyanánt.


Nagyot ugorva az időben, Egyiptomban például az étolajat adóztatta meg a fáraó és monopóliumot is szerzett magának a kereskedelemre, no meg persze az újrafelhasználást is tiltotta. Érdekesség, hogy hazánkban a benzintankba öntve már most is jövedékiadó-köteles még a használt étolaj is. A középkorban általános volt Európában a szappanadó, amit Angliában csak 1835-ben vezettek ki a rendszerből, mert abból jelentős bevétel származott. Eredetileg egyébként a szappanfőzők azért fizettek, mert az ilyesfajta tisztálkodást ördögi tettnek minősítették. Érdekesség ugyanakkor, hogy szintén a középkorban volt paróka- és szakálladó is, amit épp a higiéniára való hivatkozással vetettek ki. Rómában Vespasianus császár ugyanakkor nem azért találta ki a vizeletadót, mert abból a köztisztaságot javító csatornarendszert építetett. Az emberi vizelet fontos alapanyaga volt a bőrcserzésnek és a ruhafehérítésnek, így a felvásárlók voltak az adó alanyai.
Ahogy a magyar kormányoknak az utóbbi években, úgy már a középkori adókivetőknek is nehézséget okozott az ingatlanadó bevezetése, illetve alapjának meghatározása. A füstadóról valószínűleg mindenki hallott. Ezt Angliában a kandalló adóval ?tetőzték?, miután a kéményeket bontani kezdték az adóalanyok, majd jött az ablakadó, amit 3 ablak felett kellett fizetni. Persze erre megjelentek a vakablakok, így egy váratlan húzással a téglát, darabra adóztatta meg a brit kormány. Ekkor pedig ? ki hinné – nőni kezdett a téglák mérete.
Nem könnyű túljárni az adózók eszén, de Oroszországban ez is sikerült. Nagy Péter, mint az egyház feje, nemes egyszerűséggel a lelkekre vetett ki adót, még akkor is, ha valaki nem volt vallásos. Itt az adó alapját nehéz lett volna optimalizálni?
Manapság is vannak olyan érdekes adóformák, amiket érdemes vizsgálnunk. Az USA több államában például megadóztatják az illegális drogok birtoklását. Tennessee államban például 48 órája van az adózónak bejelenteni, hogy illegális drog jutott birtokába és illetékbélyegen befizetni az adót. Lebukni nem lehet, ugyanis a fizetés anonim, de ha mégis kiderülne a hatóság számára, hogy ki rótta le állampolgári kötelezettségét, akkor a munkatársat titoktartási kötelezettség terheli. Micsoda badarság ? gondolhatnánk, de mégsem: Észak-Karolinában, ahol hasonló szabályok vannak, 1990 óta mindössze 79-en jelezték, hogy illegális drog van a birtokukban, viszont 72 ezer őrizetbe került használót vagy kereskedőt büntettek-, majd adóztattak meg.
Az érdekes adóeseteket, még a végtelenségig lehetne sorolni: az örömlány adótól, a nemrég bevezetett ausztrál karbon adón át, egészen a Japán ?kövéradóig?. Bármilyen adóról is legyen szó – a gazdaság növekedésének érdekében célszerű lenne, hogy az adórendszer megfeleljen az alapvető 5 kritériumnak:

-    Egyszerű, könnyen áttekinthető, kiszámítható és nehéz eltitkolni
-    Semleges és torzításmentes
-    Igazságos, avagy többet fizet, aki többet tud fizetni
-    Nemzetközi összehasonlításban konzisztens
-    Stabil, kiszámítható

Honti Péter
Interauditor Neuner+Henzl Tanácsadó Kft.
ügyvezető-tulajdonos

Források:
www.billshrink.com
www.nixonwilliams.com
www.efile.com
www.cracked.com