IMAP MB PARTNERS (IMAP) AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN SZÁMOS FINANSZÍROZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROJEKTET VEZÉNYELT LE, AMELYNEK SORÁN TÖBB BANKKAL FOLYTATOTT HOSSZABB-RÖVIDEBB EGYEZTETÉSEKET. AZ NHP 1 ÉS 2 PROGRAMOK KAPCSÁN KÜLÖNÖSEN HASZNOSNAK GONDOLTUK, HOGY EGY, A KKV TERÜLETEN RENDKÍVÜL AKTÍVNAK SZÁMÍTÓ BANK, A BUDAPEST BANK (?BB?) KÉT VEZETŐJÉVEL BESZÉLGESSÜNK EZEN PROGRAMOK TAPASZTALA-TAIRÓL, TANULSÁGAIRÓL, ILLETVE VÁRHATÓ IRÁNYVONALAIRÓL.INTERJÚ TAKÁCS ZOLTÁNNAL A BUDAPEST BANK VÁLLALATI ÉRTÉKESÍTÉSI VEZETŐJÉVEL ÉS ILLÉS ZOLTÁN TERMÉKFEJLESZTÉSI VEZETŐVEL AZ MNB ELSŐ (NHP 1) ÉS MÁSODIK (NHP 2) NÖVEKEDÉSI HITEL PROGRAMJÁVAL (NHP) KAPCSOLATBAN


IMAP: Hogy foglalnák össze az NHP 1 program legfontosabb tapasztalatait?
BB: A nagyon kedvező kondíciók és a kiemelt média figyelem következtében hatalmas érdeklődés övezte az NHP 1-et. Bár korábban is léteztek a piacon az NHP-t megközelítő kedvezményes konstrukciók, ezeket visszafogottabb kommunikáció és mérsékeltebb ügyfél-érdeklődés jellemezte. A program széleskörű feltételrendszere, elsősorban a hitelkiváltás lehetősége, katalizátorként hatott a vállalkozásokra. Bankunknál az NHP 1 keretében folyósított hitelek közel 50 százaléka beruházási hitelekre fordítódott, ezek egy része az ügyfelek által már korábban eldöntött beruházásokat finanszírozott. Ugyanakkor a szűk, három hónapos szerződéskötési határidő miatt a komplexebb projektek nem tudtak megvalósulni, elindulni.

Miben lesz más az NHP2?

Az NHP2 legfőbb célja, hogy ténylegesen új beruházásokat, kihelyezéseket támogasson. A teljes keret 90 százalékát új hitelekre kell fordítani és csak a fennmaradó 10 százalék használható fel meglevő finanszírozások kiváltására. Az MNB elvárja, hogy ezen feltételek az egyes pénzintézetek szintjén is teljesüljenek, ezáltal biztosítva, hogy minden szereplő az érdemi növekedés finanszírozását tartsa szem előtt. A beruházások időigényét figyelembe véve az NHP 2 hosszabb, 15 hónapos lehívási időszakot határoz meg (határidő 2014. december 31.).

A hitelek típusa szerint milyen futamidővel lehet kalkulálni NHP 2 esetében?

A beruházási hitel maximális futamideje ? a korábbiakkal megegyezően ? tíz év maradt, míg a forgóeszköz finanszírozás lehetséges futamideje egy évre csökkent. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy tartós forgóeszköz finanszírozásra nem alkalmas az NHP 2 program. Tapasztalataink szerint ingatlan beruházásoknál a maximális 10 éves futamidő a jellemző, míg gépek, berendezések finanszírozása esetén 5-7 év.

Mi a preferált hitelméret NHP 2 esetében a Budapest Banknál?

A program által meghatározott kereteken belül (három millió forinttól három milliárd forintig) bankunk nem alkalmaz belső korlátozásokat, sem a minimum, sem a maximum összeg vonatkozásában.

Létezik-e preferált ágazat vagy szektor a Budapest Banknál az NHP2 kapcsán?

Nincs ilyen preferencia. Az eddigi tapasztalatok alapján inkább úgy fogalmaznék, hogy többségben voltak azon vállalkozások, melyek a feldolgozóiparban, mezőgazdaságban, és a kereskedelemben tevékenykednek. A BB rugalmasságát mutatja, hogy intézményi kezesség bevonása mellett kevésbé hitelképes cégeket és ágazatokat is finanszíroz.

Mi határozza meg az NHP 2 keretein belüli hitelképességet a Budapest Banknál?

A Budapest Bank alapvetően a társaságok működési modelljét finanszírozza, és már működő cégek organikus fejlődéséhez szeretne finanszírozást nyújtani. Ebben a tekintetben hátrány, ha a vállalkozás nem rendelkezik erős múlttal, vagy az árbevétel többszörös növeléséhez kíván beruházni. Emellett az újonnan induló cégek kizárólagos projektfinanszírozása sem támogatott finanszírozási cél.

Milyen kamat és egyéb költségekkel lehet kalkulálni a Budapest Banknál?

A társaságok által fizetendő éves hitel kamata maximum 2,5 százalék. Ez adott esetben magába foglalja az esetleges intézményi garancia díját is. Egyéb költségként harmadik fél / felek által felszámított díjak ? például értékbecslési díj, közjegyzői díj stb. ? merülhetnek fel.Fontos megjegyezni, hogy bizonyos esetekben lehetőség van tőkemoratórium igénybe vételére, maximum 1-2 éves időszakra(a kamat moratórium nem megengedett). Ilyen tőkemoratórium esetében a bank igazodik a beruházás életciklusához, például figyelembe veszi a próbaüzem/ tesztüzem időzítését.

Milyen mutatókra kell figyelnie a vállalkozásoknak hitelfelvétel során?

A cégeknek figyelniük kell a megfelelő tőke-ellátottsági mutatóra. Az alacsony értékek ugyanis kételyeket támaszthatnak, hisz egy ?egészséges? működés során a társaság nem vállalhat ekkora finanszírozási kockázatot. A jövedelmezőségi (ADSCR) mutató ? vagyis hogy a társaság fizetési kötelezettségeit milyen mértékben haladja meg az adósságszolgálatra fordítható összeg ? értéke szintén kiemelt jelentőséggel bír. Minél magasabb az érték, annál nagyobb működési biztonságról beszélhetünk. Kiemelendő még, hogy amennyiben a társaság által felvázolt üzleti tervben nagyon feszített a tervezett cash-flow, akkor ? hasonlóan más bankokhoz ? rendszerint további biztosítéki elemet kérünk.

Milyen hosszú a hitelbírálati folyamat a Budapest Banknál?

A Budapest Bank általában 30 napos elbírálási időszakot vállal, a társaság által a teljes hiteligénylési dokumentáció beadásától a bank által kiadott kötelező érvényű ajánlatig.

Milyen egyéb hasznos tanácsot tudnának adni a társaságoknak a hitelfelvételek kapcsán?

Tapasztalataink szerint a finanszírozásban jártas pénzügyi tanácsadók szakértelmének igénybe vétele javítja a finanszírozás megvalósulásának esélyeit. Nemcsak professzionális üzleti tervek készítésében tudják segíteni a társaságokat, hanem ismerik a bank elvárásait és azokat a bizonyos ?ingerküszöb? értékeket, amelyek mellett nagy bizonyossággal megvalósítható a finanszírozás.

Almási Levente
szenior tanácsadó
Concorde MB Partners
levente.almasi@imap.hu