A Securitas AB, a világ egyik vezető biztonsági szolgáltató csoportja 65 százalékos részesedést vásárolt a Technomobil d.o.o-ban, a horvát biztonságtechnikai és vagyonvédelmi piac meghatározó súlyú és dinamikusan fejlődő vállalkozásában, 6,1 millió euróért.


A magyarországi leányvállalattal is rendelkező Securitas a világ egyik vezető biztonsági szolgáltatója, amelyet 1934-ben a svéd Sörenssen család alapított. A Társaság ? melynek részvényeit 1991 óta Stockholmi tőzsdén jegyzik ? 2012-es konszolidált árbevétele meghaladta a 6 milliárd eurót. Több mint 300 ezer alkalmazottja Észak- és Latin-Amerika, Európa, a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika 52 országában nyújt specializált élőerős őrzési, tanácsadói és magánnyomozói szolgáltatásokat, tervez-telepít biztonságtechnikai megoldásokat és biztosít távfelügyeleti szolgáltatásokat.

A zágrábi székhelyű Technomobil a horvát biztonságtechnikai piac egyik meghatározó szereplője. A társaság komplex szolgáltatásokat biztosít a biztonságtechnika területén, a fenyegetések értékelésétől egészen az automatizált biztonsági rendszerek kiépítéséig. A Társaság főbb szolgáltatási területei a videó megfigyelő rendszerek, tűz és gáz jelző- és védelmi rendszerek, beléptető és parkolási rendszerek tervezése és telepítése. A 85 főt foglalkoztató társaság 2012-ben 8 millió euró árbevételt és 800 ezer eurós üzemi eredményt ért el.

Az utóbbi években jelentős felvásárlási aktivitást mutató Securitas mostani tranzakciója agresszív expanziós stratégiájának következő állomása. Ezzel az ügylettel tovább növelte jelenlétét a kelet-közép európai piacon, ahol további terjeszkedést tervez.

A tranzakcióban az IMAP horvát partnere, az Ascendant Capital Advisors az eladó tanácsadójaként vett részt.