az RPC Group, az Egyesült Királyság legnagyobb merevfalú csomagolóeszköz gyártó csoportja 80 százalékos részesedést vásárolt a bosnyák Helioplast d.o.o-ban, a dél-kelet-európai régió egyik vezető csomagolóanyag gyártójában, piaci információk szerint körülbelül 10 millió euróért.


A magyarországi leányvállalattal is rendelkező RPC Group jelenleg Európa 12 országában és az Egyesült Államokban fejleszt és gyárt merevfalú csomagolóeszközöket. A londoni tőzsdén jegyzett társaság elsősorban kozmetika-, gyógyszer-, és élelmiszeripari társaságok számára gyárt magas minőségű termékeket. Referenciái közé tartozik többek között a Heinz Ketchup, a Hellmann’s majonéz valamint Delux festék vagy éppen a Nivea naptej és testápoló csomagolásának gyártása. A több mint 1,4 milliárd euró árbevételű és 90 millió euró nyereségű társaságot 1991-ben alapították egy menedzsment kivásárlás keretében.

Az 1979-ben alapított bosnyák Helioplast a dél-kelet európai régió egyik vezető műanyag termék gyártója.A fő tevékenysége a merevfalú élelmiszeripari csomagolóeszköz gyártása, melyben piacvezető pozícióval rendelkezik Boszniában. Emellett foglalkozik különféle technikai műanyagtermékek gyártásával is az építőipar számára. A társaság termékek széles skáláját kínálja olyan nagyvállalatok részére, mint Meggle, a Ledo, vagy éppen a Podravka. Elsődleges működési területe a Balkán, de exportál termékeket Olaszországba, Ausztriába és Magyarországra is. A 80 főt foglalkoztató társaság 2012-ben 8 millió euró árbevételt és 1,2 milliós eurós üzemi eredményt ért el.

Az RPC a Helioplast megvásárlásával biztosította belépését a bosznia-hercegovinai piacra, illetve megerősítette értékesítési és gyártási pozícióját a dél-kelet-európai régióban.

A tranzakcióban az IMAP horvát partnere, az Ascendant Capital Advisors az eladó tanácsadójaként vett részt