FELVÁSÁRLÁSI KÖRKÉP ROVATUNKBAN EZÚTTAL DECEMBER ÉS JANUÁR HÓNAPOK LEGÉRDEKESEBB KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TRANZAKCIÓI KÖZÜL SZEMEZGETTÜNK. ÉRDEMES KIEMELNI, HOGY A BEJELENTETT ÉS LEZÁRT ÜGYLETEK SZÁMA JÓVAL MAGASABB VOLT DECEMBERBEN, MINT AZ IDEI ELSŐ HÓNAPBAN, ARÁNYAIT TEKINTVE AZ ÖSSZES ÜGYLET TÖBB MINT 65%-A KERÜLT ALÁÍRÁSRA A TAVALYI ÉV UTOLSÓ HÓNAPJÁBAN ÉS CSAK KISEBB RÉSZBEN CSÚSZOTT ÁT A TRANZAKCIÓ AZ IDEI ÉVRE. ENNEK ELSŐDLEGES OKA, HOGY AZ ELADÓK ÉS VEVŐK IS IGYEKEZNEK A KARÁCSONYI SZABADSÁGOT – A TRANZAKCIÓS FOLYAMATOT MÁR HÁTUK MÖGÖTT HAGYVA – PIHENÉSSEL TÖLTENI.

Magyarország

A hazai M&A piacon a legnagyobb ügyletek az informatika, a szolgáltatási szektor, valamint a média területén kerültek aláírásra.

Január elején került bejelentésre, hogy az ALD Automotive Magyarország megvásárolja az MKB-Euroleasing Autópark Zrt-t és annak bulgáriai leányvállalatát. A járművekből 7700 Magyarországon, 1700 pedig Bulgáriában található, ezek felvásárlásával az ALD Automotive a  legjelentősebb piaci szereplő lesz Magyarországon, és megerősítheti piacvezető pozícióját Bulgáriában. Az ALD Automotive több mint 10 éve van jelen Magyarországon, és jelenleg több mint 6000 autót kezel 500 ügyfele részére. Bulgáriában, ahol a tevékenységét másfél évvel ezelőtt indította el, a vállalat jelenleg már 2200 gépjárművet kezel 85 ügyfele számára. Az ügylet lezárása 2016 közepére várható, a helyi hatóságok jóváhagyását követően.

Ugyancsak januári hír, hogy Altus Portfólió eladta a hengergumizással foglalkozó Béta-Roll Zrt-ben való többségi részesedését. A cég 88%-os részvénycsomagját, 4 millió eurós cégérték alapján a német Böttcher GmbH vásárolta meg 2016. januári hatállyal. A Béta-Roll főként nyomdai, műanyag, fém-, fa- és papíripari ügyfelek kiszolgálását végzi és az ehhez szükséges gyártási kapacitással rendelkezik Magyarországon, Vajdaságban és Székelyföldön, illetve egy kereskedelmi képviselettel Horvátországban.

A BATM Advanced Communications izraeli székhelyű vezető telekommunikációs rendszer és orvosi műszer gyártó társaság összesen 3,8 millió dollárért megvásárolta a Green Lab Kft-t, a magyarországi analitikai műszerforgalmazó piac meghatározó szereplőjét. Ezzel a tranzakcióval a BATM tovább növelte jelenlétét a hazai piacon, ahol már sterilizációs megoldásokkal eddig is jelen volt. Zvi Marom a BATM csoport ügyvezetője a tranzakció fő céljának a Green Lab Független Államok Közössége felé irányuló exportpotenciáját emelte ki.

Decemberi közepi hír, hogy a VS kiadója veszi meg az Origót. Ezzel hosszú folyamat végére kerülhet pont azok után, hogy a német Deutsche Telekom (DT) tulajdonában lévő magyar távközlési cég évek óta próbál túladni a veszteséges online üzletágán. A pakett része az Origo portál mellett a Videa videómegosztó, a Freemail levelezőszolgáltatás, valamint az Ozone és a Life Network televíziós csatornák is. A pontos árról nincs információnk, de a legutolsó értesülések 13 millió euró (kb 4 milliárd forint) körülre tették a csomag árát.

December elejéről származó hír, hogy az Otthontérkép tulajdonosa, a Mapsolutions Zrt. megvásárolta az Ingatlantájolót tulajdonló Amango Software Kft-t, tovább erősítve látványosan növekedő pozícióját az ingatlankeresési piacon. Az akvizíciót követően az Otthontérkép csoportnál az online elérhető ingatlanhirdetések immár több mint 90 százaléka megtalálható lesz.

Kelet-Közép-Európa

Csehországból érdemes kiemeli, hogy a vezető márkás fogyasztási cikkeket gyártó norvég Orkla megvásárolja a cseh Hamé élelmiszeripari vállalatot. A Hamé vállalat-csoport piacvezető a pástétomok, konzervhúsok, készételek, lekvárok, ketchup, bébiételek és egyéb tartós és hűtött élelmiszerek piacán Közép-Európában. 2009 óta a Globus márkanév hústermékekre (májkrémek, löncshúsok, melegszendvicskrémek és készételek) vonatkozó védjegyeinek is tulajdonosa.

Az eladó – egy luxemburgi székhelyű magán befektetési holding – közel 175 millió eurót keres a tranzakcióval.

A megállapodás még az illetékes versenyhatóságok jóváhagyására vár.

Másik fontos hír Csehországból, hogy a CPI Property Group ingatlanbefektetési társaság 38 millió euróért megvásárolta a Gerosa–JMB kereskedelmi ingatlanjait. A felvásárolt ingatlan portfólió teljes mérete körülbelül 45 ezer négyzetméter, melyből a társaságnak közel 2,5 millió euró bérleti díjbevétele keletkezett 2015-ben.

A Magyarországon is jelenlévő CPI Property Group a cseh CPI Csoport (korábbi Czech Property Investment a.s., Ablon Group, Endurance Fund) és a német GSG Csoport (korábban Orco Germany) tevékenységének egyesítéséből jött létre. Jelenleg az egyik legaktívabb ingatlanfejlesztő és befektető cég, és több mint 610.000 m2 kiskereskedelmi ingatlant, 407.000 m2 meglévő irodaházat, 8.000 ággyal 17 hotelt és 212.000 m2 könnyűipari területet és raktárt kezel.

Lengyelországban a legnagyobb tranzakció ezúttal a kereskedelem területén zárult le. A Bridgepoint és a Cornerstone Partners magántőke befektetési társaságok és a közel 1 milliárd lengyel zlotyit fizetettek a játékok és gyermekfelszerelések online és bolti kiskereskedelmével, valamint disztribúciójával foglalkozó Smyk csoportért.

Ugyancsak érdemes kiemelni, hogy a világ egyik vezető pénzügyi csoportja, az AXA 22 millió eurót fizetett a gépjárműbiztosításokra fókuszáló Liberty Seguros-ért. Valamint, hogy a svájci Sigvaris Holding 6 millió euróért megvásárolta a gyógyászati fűzőket, szorítókat gyártó Pani Teresa Medica SA-t.

Romániában végül pont került a Billa élelmiszer-kereskedelmi csoport eladásra. A vevő a világ második legnagyobb élelmiszer lánca, a Carrefour csoport lett, aki a piaci információk szerint 96–97 millió eurót fizet a Billa Románia teljes átvételéért, valamint a Billa Invest Construct vállalkozásért, amely az üzletláncnak helyet biztosító területeket és épületeket birtokolja.

A szlovén tranzakciók közül érdemes kiemelni, hogy a varsói székhelyű Innova Capital magántőke befektetési társaság 97%-os részesedést vásárolt a Magyarországon is jelenlévő tűzgátló szendvicspanelek, tető és homlokzatburkolati megoldások gyártásával és értékesítésével foglalkozó Trimo Csoportban.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@cmbp.hu