FELVÁSÁRLÁSI KÖRKÉP ROVATUNK EZÚTTAL ÁPRILIS ÉS JÚNIUS KÖZÖTTI IDŐSZAK SZÁMUNKRA LEGMEGHATÁROZÓBBNAK TARTOTT KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TRANZAKCIÓINAK RÉSZLETEIBE AD BETEKINTÉST. AZ ELMÚLT ÉVEKBEN MEGSZOKOTT TRENDDEL MEGEGYEZŐEN A TAVASZI IDŐSZAK ISMÉT NAGYON AKTÍV VOLT A LEZÁRT TRANZAKCIÓK SZÁMÁNAK TEKINTETÉBEN.

 

Magyarország

A Primagáz felvásárlását követően újabb tranzakció zárult le a hazai iparigáz gyártás piacán. 2016. május 31-én a Gazdasági Versenyhivatal engedélyével lezárult az a tranzakció, mely során a legnagyobb privát tulajdonos által irányított, németországi székhelyű iparigáz-gyártó vállalatcsoport, a Messer magyarországi leányvállalata felvásárolta az Air Liquide Hungary Ipari Gáztermelő Kft. 100 százalékos tulajdonrészét. Ezzel a Messer Hungarogáz Kft. mintegy 50 alkalmazottat vesz át az Air Liquide-től, továbbá a teljes eszközparkot a vevőkapcsolatokkal együtt.

A felvásárolt eszközpark magában foglal többek között egy levegőszétválasztó üzemet, két nitrogén-előállító üzemet, egy gázpalacktöltő üzemet, valamint olyan gázellátó eszközöket, mint tartálykocsik, vevőknél felállított tartályok és a teljes gázpalackállomány.

A motorsport.com, egy miami-központú technológiai és digitális média vállalat, amely összesen 21 nemzetközi kiadvánnyal rendelkezik, május közepén bejelentette, hogy felvásárolta a gp-live.hu-t, Magyarország legláto-gatottabb motorsport weboldalával. A megállapodás részeként a Motorsport.com elindítja a Motorsport.com Magyarországot, a motorversenyzéssel foglalkozó weboldal magyar nyelvű kiadását, ami a főbb autó-motor versenyszériákkal foglalkozik majd.

A Class FM május végén jelentette be, hogy tulajdonosa, az eddig Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Advenio Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét megvette a Sláger Rádió Zrt. A Sláger Rádió Zrt. két magánbefektető tulajdonában van: az angol Michael McNutt 85 százalékban, a svájci Jürg Marquard pedig 15 százalékban birtokolja a rádiót.

Az üzletben részt vett az amerikai Emmis Communication International médiabefektető cég is, amely korábban tulajdonolta a Sláger Rádió üzemeltető cégét. A felek a vételárat nem hozzák nyilvánosságra, üzleti titokként kezelik.

Miután az olasz Sofidel márciusban megvette Magyarország második legnagyobb magánkézben lévő higiéniai papírtermék gyártóját, a Forest Papírt, két hónappal később újabb meghatározó tranzakció zárult az iparágban. Az ugyancsak olasz Lucart Csoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül felvásárolta a Bokk Paper Kft-t. A Bokk Paper Kft. jelenleg a legnagyobb független szereplő az úgynevezett AFH (Away From Home) higiéniai papírtermékek magyarországi piacán, éves árbevétele 7,5 millió euró volt 2015-ben. A vállalat a továbbiakban Lucart Kft. néven folytatja tevékenységét. Massimo Pasquini, a Lucart Csoport vezérigazgatója a felvásárlás kapcsán elmondta: „Több, mint tíz évre visszatekintő, kiváló üzleti kapcsolatunk van a Bokk Paper-rel. A magyar vállalat földrajzi elhelyezkedésének, piaci hírnevének és céljainkhoz tökéletesen illeszkedő marketing stratégiájának köszönhetően a Bokk Paper megvásárlása volt a legideálisabb lépés cégünk közép-kelet-európai terjeszkedéséhez.”

A svájci központú DDM-csoportba tartozó DDM Group AG megállapodást kötött a Lombard csoportba tartozó, a VR-LEASING Aktiengesellschaft tulajdonában álló Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. és annak két leányvállalata feletti irányítás megszerzéséről. A lépés illeszkedik a DDM-csoport belső üzleti stratégiájához, támaszkodva a Lombard társaságok meglévő országos kereskedői partner-hálózatára, valamint a több mint húsz éves tapasztalatára.

 

Kelet-Közép-Európa

Csehországból érdemes kiemeli, hogy a közel 20 millió euró éves árbevételt elérő intercom szoftvereket és rendszereket fejlesztő 2N Telekomunikace-t megvásárolta a skandináv régió vezető hálózati kamerák gyártására specializálódott társasága, az Axis AB. A Nordic Investors magántőke befektetési társaság pedig 100  százalékos részesedést vásárolt az ICT szolgáltatásokat nyújtó Air Telecomban. A tranzakció részét képezi a Nordic Investors technológiai divíziója kiépítésének.

Horvátországban az egyik legnagyobb magánkézben lévő építőanyag, elektronikai cikk és szabadidős felszerelés gyártó társasában vásárolt 100 százalékos részesedést a társaságban korábban 3 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, horvát magánszemélyek tulajdonában lévő Samoborka építőanyag gyártó társaság. Piaci információk szerint a tranzakció értéke közel 18 millió euró volt.

Lengyelországból érdemes kiemelni, hogy két lengyel magántőke befektetési társaság a Coortland Investments-en keresztül a Bridgepoint Advisers és a Cornerstone Partners megvásárolta a varsói tőzsdén jegyzett Empik Media & Fashion-től Lengyelország vezető gyermekruházati, játék és kiegészítő kiskereskedőjét a Smyk International-t. A tranzakció értéke meghaladta a 240 millió eurót.

Romániában 20 millió euróért új tulajdonos birtokába került az egyik legnagyobb fagyasztott zöldség és gyümölcs, valamint jégkrém gyártó társaság az Alpin 57 Lux Srl. Az Istratov család tulajdonában lévő vállalkozást a lett Rīgas Piena Kombināts vásárolta meg, amely Exselence márkanév alatt gyárt minőségi jégkrémeket.

Szlovéniában új gazdára talált a SAOP Racunalnistvo bér és könyvelési szoftvereket gyártó társaság, melyet egy cseh versenytársa a Solitea As vásárolt meg 14,8 millió euróért, illetve az egyik legnagyobb magánkézben lévő poliuretán habterméket gyártó társaság Plama-Pur 50 százalékos részvénycsomagja is eladásra került, az ugyancsak szlovén Plasta Proizvodnja műanyag csomagolóanyag gyártó számára.

 

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@cmbp.hu