FELVÁSÁRLÁSI KÖRKÉP ROVATUNKBAN EZÚTTAL OKTÓBER ÉS NOVEMBER HÓNAPOK LEGIZGALMASABB 25 TRANZAKCIÓJÁT MUTATJUK BE RÉSZLÉTESEBBEN. EGYRE ERŐSÖDŐ TENDENCIÁNAK TŰNIK A NEMZETKÖZI BEFEKTETŐK BIZALMÁNAK VISSZATÉRÉSE A RÉGIÓS CÉGEK FELÉ, AMELY ABBÓL IS LÁTSZIK, HOGY AZ UTÓBBI KÉT HÓNAPBAN MINDEN NEGYEDIK TRANZAKCIÓ HATÁRON ÁTÍVELŐ ÜGYLET VOLT, SOK ESETBEN NYUGAT-EURÓPAI ÉS TENGERENTÚLI BEFEKTETŐKKEL.

Magyarország

A hazai M&A piacon is igen komoly mozgolódás volt az elmúlt hónapokban. Több középpiaci tranzakció is lezárult a szolgáltatás, informatika, berendezésgyártás és a média területén.

Aktuális számunk témájához nagymértékben kapcsolódik, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta a tőzsde megvásárlását az MNB számára. A Magyar Nemzeti Bank 2015. november 20-án adásvételi szerződést kötött a Budapesti Értéktőzsdében eddig 68,8 százalékos tulajdonnal bíró osztrák CEESEG AG-val és Österreichische Kontrollbank AG-val.

A tranzakció révén 75 százalékos tulajdonossá váló MNB számos olyan stratégiai újítás bevezetésére készül, amelyekkel az állami vállalatok és a kis- és középvállalkozások tőzsdére lépésének elősegítését kívánják szolgálni.

November eleji hír, hogy a svéd AQ Group AB megállapodott a zalaegerszegi központú Anton Kft. felvásárlásáról. A svéd társaság 25 millió eurót fizetett a szerszámgyártással, műanyag alkatrészek gyártásával és speciális fémmegmunkálással foglalkozó társaságért. „Az akvizíció célja, hogy fejlett gyártástechnológiára tegyünk szert, ami megerősíti az AQ Group piaci pozícióját a fröccsöntés és a szerszámkészítés területén” – nyilatkozta Claes Mellgren, a svéd vállalat vezérigazgatója.

Ugyancsak november elejei hír, hogy a GVH engedélyezte, hogy az OTP-csoportba tartozó Monicomp Zrt. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Jet-Sol Kft. felett. A két vállalkozás egy területen végez azonos szolgáltatást: az IT-szolgáltatáson belüli hardver- és szoftvertámogatás, és -bevezetés területén, azonban a cégek alacsony piaci részesedésére tekintettel a GVH káros versenyhatásokat nem azonosított a tranzakcióval kapcsolatosan.

Október végén lett nyilvános, hogy eladta a Central Médiacsoport a szallas.hu szállásközvetítő portált az OTP Banknak és a szintén az OTP érdekeltségébe tartozó PortfoLion alapkezelő egyik alapjának.

A Szallas.hu Kft. piacvezető online szállásközvetítéssel foglalkozó társaság, amely a magánszemélyek számára online szállásfoglalást biztosító szallas.hu portállal 2014-re közel 10 milliárd forintos forgalmat ért el.

A tranzakcióval a PortfoLion 70 százalékos, míg az OTP Bank 30 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalkozásban.

Kelet-Közép-Európa

A régiós piacokon a legaktívabb szektorok a kereskedelem, illetve az élelmiszeripar voltak, de számos nagyobb hangvételű ügylet zárul le informatika és a szolgáltatás területein is. Több esetben megfigyelhető volt, hogy nagy nemzetközi társaságok értékesítették régiós leánycégeiket más multinacionális cégeknek vagy hazai középvállalatoknak.

Csehországban a két legnagyobb tranzakció svéd befektetőkkel zárult le. A világ legnagyobb polimer technológiai társasága, a Trelleborg AB megvásárolta több mint 1 milliárd euróért a régió egyik legnagyobb gumiipari társaságát a CGS Holdingot. A Papyrus AB, Magyarországon is jelenlévő papír- és csomagolóanyag nagykereskedő pedig megvásárolta az 50 millió euró árbevétellel rendelkező Ospap AS-t. Érdemes kiemelni még, hogy a Saint-Gobain, francia építőipari gyártó és kereskedő óriás értékesítette építőanyag kereskedő társaságát az In Group számára. A 90 millió árbevételű társaságért a befektető közel 30 millió eurót fizetett. A tranzakció részét képezik a Saint Gobain magyarországi érdekeltségei, így a Raab Karcher és a Platform is, melyek eladásáról egy külön adásvételi szerződést kötnek a felek a következő hónapokban.

A lengyel piac ezúttal is a legaktívabb volt a régiós országokat összevetve. A legnagyobb ügylet ezúttal az ipari gyártás területén zárult le azzal, hogy az Enea energetikai csoport 345 millió euróért 65%-os részesedést vásárolt a Lubelski Wegiel Bogdanka SA, nehézfém bányászati társaságban. Az Anacap londoni székhelyű magántőke befektetési társaság a pénzügyi szektorban terjeszkedett a FM Bank 100%-os részvénycsomagjának megvásárlása révén. A világ egyik legnagyobb aroma gyártó társasága, az izraeli Frutarom Industries pedig 20 millió eurót fizetett a fűszereket, aromákat és kapcsolódó termékeket gyártó, 16 millió euró árbevételű Amco Sp Zoo-ért. Európa ötödik legnagyobb szoftvercége az Asseco tovább terjeszkedett a lengyel piacon. A varsói tőzsdén jegyzett társaság ezúttal az IT tanácsadással, architektúra tervezéssel és menedzselt IT szolgáltatásokkal foglalkozó Infovide-Matrix-ot vásárolta meg 17,3 millió euróért.

Romániából érdemes kiemelni, hogy a MedLife, vezető magánklinika üzemeltető társaság egy őssejt tárolással foglalkozó társaságot, a temesvári székhelyű Stem Cells Bank SRL-t vásárolta meg, piaci információk szerint 3 millió euróért.

Szlovéniában a legnagyobb ügyletek az élelmiszer-gyártás területén zárultak le. A világ harmadik legnagyobb sörgyára – az amszterdami székhelyű Heineken Csoport – 120 millió euróért megvásárolta a Pivovarna Lasko többségi, 53%-os részvénycsomagját. A Heineken tervezi a fennmaradó 47% közeljövőben történő megvásárlását is. A Podravka élelmiszer, ital valamint gyógyszerészeti termékgyártó vállaltcsoport pedig 33 millió euróért vette meg a tartós élelmiszerek (tészták, fűszerek, gabonatermékek, édességek) gyártásával foglalkozó 107 millió euró árbevételű Zito csoport 52%-os részvénycsomagját.

Ünnep Tamás
tanácsadó
Concorde MB Partners
tamas.unnep@cmbp.hu