Felv#U00e1s#U00e1rl#U00e1si k#U00f6rk#U00e9pFELVÁSÁRLÁSI KÖRKÉP ROVATUNKBAN EZÚTTAL AUGUSZTUS HÓNAP LEGÉRDEKESEBB TRANZAKCIÓIT GYŰJTÖTTÜK EGY CSOKORBA. A BEFEKTETŐK NAGY RÉSZE NYÁRI SZABADSÁGÁT TÖLTHETTE, MIVEL A LEZÁRT ÜGYLETEK SZÁMA JÓVAL ELMARADT AZ ELŐZŐ HÓNAPOKHOZ VISZONYÍTVA. A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐK ARÁNYA KIS MÉRTÉKBEN VISSZAESETT JÚLIUSHOZ KÉPEST, DE MÉG ÍGY IS SZÁMOS ESETBEN TALÁLTAK TÁRSASÁGOK, JELLEMZŐEN NYUGAT-EURÓPAI GAZDÁRA.

Magyarország

A magyar piacon a nyári uborkaszezon idén elmaradt, mivel több nagy volumenű, régiós szinten is meghatározó ügylet került aláírásra augusztus folyamán. A legnagyobb ilyen a Trigránit ingatlan portfóliójának értékesítése volt.

Magyarország legsikeresebb ingatlanfejlesztő vállalatának egy jelentős részét a TPG Real Estate, nemzetközi magántulajdonú befektetetési vállalat vásárolta meg. A tranzakció részét képezi a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfóliója, valamint a magyarországi és a horvát projektek egy része, illetve a TriGranit platform. A TPG fő célja, hogy további források biztosításával a régió legnagyobb ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalatát hozza létre. Az ügyletben nem érintett a WestEnd City Center és több más TriGranithoz kötődő projekt sem. A nem értékesített projekteket Gránit Management néven üzemeltetik tovább.

Augusztus eleji hír, hogy a fagyasztott pékárut gyártó és forgalmazó Fornetti Kft-t értékesítették a svájci Aryzta AG-nek. A világ harmadik legnagyobb fagyasztott pékáru forgalmazójának célja, hogy a Fornetti márkát európai szintre emelje. Az ARYZTA az elmúlt hat hónapban már részt vett a vállalat működtetésében, míg a Fornettit alapítója, Palásti József a jövőben tanácsadóként és márkanagykövetként segíti.

A Fornetti Magyarországon közvetlenül 800 embernek biztosít megélhetést, külföldi leányvállalatainál pedig tovább 500 főt foglalkoztat. A vállalat tavalyi árbevétele megközelítette a 20 milliárd forintot, miközben közel 32 ezer tonna pékárut értékesítettek, aminek több mint a fele a nagy áruházláncok üzleteiben és a kiskereskedelmi üzletekben jutott el a fogyasztókhoz.

A csomagolóipar területén is zárult egy érdekesebb tranzakció augusztus folyamán. A Stora Enso, jelenleg 34 országban jelenlévő 30 000 embert foglalkoztató csoport értékesítette magyarországi leánycégét a Van Genechten Packaging számára. A Stora Enso Packaging Solutions Kft. a papíripar, bioanyagok, faipari termékek és a csomagolóipar területén tevékenykedik, árbevétele 2014-ben meghaladta a 15 millió eurót. Piaci információk szerint a holland csomagolóipari társaság közel 12 millió eurót fizetett a komáromi székhelyű társaságért.

Kelet-Közép-Európa

Csehországban a versenyhivatali jóváhagyás után pont került a Vltava-Labe-Press médiatársaság értékesítésre a Panta Investments magántőke befektetési társaság számára. A Verlaggruppe Passau piaci információk szerint 60 millió eurót zsebelt be a társaságért. Vltava-Labe-Press online és offline médiakiadó regionális, hír és bulvár lapokat biztosít, több mint 1,2 millió olvasója részére. A befektető Penta Investments a régió egyik legmeghatározóbb magántőke befektetési társasága, jelenleg 30 társaságban vannak befektetéseik, amelyek konszolidált árbevétele 2013-ban 2,2 milliárd euró volt 156,2 millió euró adózott eredmény mellett. Az alapban 200 szakember dolgozik 5 irodában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Hollandiában és Cipruson.

A horvát piacon az egyik legnagyobb tranzakció az IMAP partnercégének az Ascendant Capital közreműködésével zárult le. A stockholmi székhelyű, elsősorban technológia társaságokra fókuszáló Serendipity Innovations AB 70%-os részesedést vásárolt a liftek beépítésére, modernizációjára és felújítására szakosodott társaságban. A legnagyobb tranzakció ezúttal az állatgyógyászat területén zárult Horvátországban. A londoni székhelyű Dechra Pharmaceuticals 36%-ról 100%-ra növelte részesedését Genera DD-ben. A korábban horvát magánszemélyek tulajdonában lévő állatgyógyszerek, táplálékkiegészítők gyártásával foglalkozik társaságért több mint 50 millió eurót fizetett az angol befektető.

Lengyelországból érdemes kiemelni, hogy a Magyaror-szágon is jelenlévő CCC cipőkereskedelmi csoport az online kereskedelem területén terjeszkedett a Eobuwie.Pl megvásárlása révén. Az ügylet értéke megközelítette a 40 millió eurót. Másik érdekes hír, hogy romániai terjeszkedése után Origin Enterprises ezúttal Lengyelországban vásárolt céget. A műtrágya és vetőmag gyártással és kereskedelemmel foglalkozó társaságért 23 millió eurót fizetett az ír befektető.

Romániában a legnagyobb ügylet a Midia Resources értékesítése volt. A Carlyle Group, a világ egyik legismertebb kockázati tőketársasága 36 millió eurót fizetett kőolaj és földgáz feltárási szolgáltatásokat nyújtó társaságért.

ÜDÜLÉS PRÉMIUM ÁRON

A DANUBIUS HOTELS NYRT. 23 ÉV UTÁN, ÖNKÉNTES VÉTELI AJÁNLATOT KÖVETŐEN TÁVOZIK A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDÉRŐL

Az egyesült királyságbeli CP Holdings Ltd. és a vele összhangban eljáró személyek sikeres közös önkéntes vételi ajánlatot tettek a Danubius Hotels Nyrt. összes törzsrészvényére 13 milliárd forint összértékben. Az ajánlati ár részvényenként 8 ezer forint volt, ami jelentős, közel 50 százalékos felárat jelentett az ajánlat június 15-i jegybanki benyújtását megelőző 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárához képest.

Az ajánlattevők a sikeres ajánlattétel után élnek a törvényben biztosított vételi jogukkal, és kivezetik a Danubius Hotels-t a Budapesti Értéktőzsdéről. A Danubius Magyarország legnagyobb szállodalánca, 23 saját tulajdonú szállodát (több mint 5 500 szobát) üzemeltet, köztük a Hilton Budapestet és a Gellért Hotelt, valamint a Gundel éttermet. Emellett többségi tulajdonosa és üzemeltetője további 8 csehországi, 12 szlovákiai és 3 romániai (Szováta) szállodának.

A CP Holdings több mint 50 éve működik az Egyesült Királyságban. Többféle érdekeltsége van az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Izraelben és Afrikában, különböző üzletágakban.
Az ajánlat lebonyolítását társszervezőként a Concorde Értékpapír Zrt. végezte a Concorde MB Partners szakembereinek közreműködésével.